Så rengör du din skärbräda i trä

1
5343

En skärbräda i trä är riktigt fint, och mycket hälsosammare än en skärbräda i plast. Men den kräver lite mer underhåll för att hållas fräsch. 

Här kommer knepen på hur du rengör din skärbräda, utan några farliga kemikalier eller andra rengöringsmedel. Vi delar in artikeln i tre delar, daglig rengöring, fläckborttagning och djuprengöring.

Daglig rengöring av din skärbräda

Efter användning ska du alltid skölja av din skärbräda i varmt vatten. Använd din hand eller diskborste för att hjälpa till och avlägsna smutsen. Torka av med en torr kökshandduk och låt den torka ståendes på högkant innan du lägger den i lådan.

Borttagning av fläckar och dofter

skarbrada-flackarMånga fläckar sätter sig, så som rödbetor eller en blodig stek. Med en blandning av salt, vatten och bakpulver kan du enkelt gnugga bort fläckarna med en trasa. Spola sedan av med lite vatten.

Dofter kan du sedan få bort genom att torka in lite ättiksprit med en fuktad trasa. Oroa dig inte, den fräna doften kommer att avdunsta.

Djuprengöring av din skärbräda

Nu kommer vi till superknepet. Någon gång i månaden bör du rengöra din skärbräda rejält. Du kommer behöva grovt salt och en citron.

Rengör skärbräda

Strö salt i ett jämnt lager över skärbrädan. Ta sedan en citronhalva och gnugga systematiskt över hela skärbrädan. När du gått igenom hela skärbrädan låter du den stå i cirka 10-15 minuter. Torka sedan av den. Efterbehandla sedan din skärbräda med någon lämplig träolja (speciellt anpassad för matsammanhang).

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here