söndag, september 24, 2023

Senaste artiklarna

Så vinterförvarar du din robotgräsklippare

När vintern kommer är det dags att vinterförvara din självgående gräsklippare, automower, Nisse eller fåret (beroende på vad du namngivit den). Innan du förvarar den bör du också rengöra den.

Vid första indikation på frost eller minusgrader är det dags att plocka in din självgående gräsklippare. De flesta tillverkarna rekommenderar också att du plockar in laddningsstationen. Slingkabeln kan ligga kvar i marken.

Så vinterförvarar du robotgräsklipparen

Innan vinterförvaringen ska gräsklipparen rengöras noga. Längre ner berättar vi hur du rengör den.

Innan du plockar in gräsklipparen är det viktigt att den laddas fullt. Ett fulladdat batteri säkerställer batteriets funktion och livslängd. Beordra gräsklipparen att stanna i laddstationen och ladda fullt. Stäng därefter av huvudbrytaren.

Kontrollera sedan skicket på slitdelar, så som knivar och lager i hjulen. Byt ut eventuella slitna delar så att gräsklipparen är i gott skick för nästa säsong.

Du ska förvara robotgräsklipparen i en torr och frostfri miljö. En del tillverkare har specialframtagna vägghängare så att du kan hänga upp gräsklipparen på väggen.

För att förlänga livslängden på gräsklipparen, ladda också batteriet en eller två gånger under vintern, men kom ihåg att aldrig ladda batteriet i minusgrader.

Så vinterförvarar du laddstationen

Förvara laddstationen och dess transformator inomhus. Slingorna eller guidekabeln kan ligga kvar i marken. När du kopplar bort laddstationen bör du skydda ändkablarna mot fukt genom att fästa dem i ett lämpligt skarvdon eller en ask med fett.

Om det inte finns möjlighet att plocka in laddstation ska laddstationen vara ansluten till elnätet och slingorna hela vintern.

Så rengör du robotgräsklipparen

Robotgräsklipparen ska rengöras mycket noga. En robotgräsklipparen som samlat på sig mycket gräsansamlingar presterar sämre, som resulterar i ökad energiförbrukning, kortare klipptider och onödigt slitage.

Rengör chassits undersida. Använd en borste, och därefter en fuktig trasa. Akta dig för knivbladen. Gör också rent hjulen och runt hjulens upphängning. Karossen kan du rengöra med en fuktig trasa eller svamp. Varmt vatten brukar räcka, men vid kraftig smutsansamling kan en handdiskmedel användas.

Laddstationen bör rengöras regelbundet under säsongen, för att få bort gräs, löv och grus som kan samlas och försvåra dockning. Inför vintern torka av den extra noga med en borste.

Dags att ta fram gräsklipparen

Efter vintern kommer våren och då är det dags att plocka fram gräsklipparen igen. Se över gräsklipparen att den ser hel och ren ut. Rengör den om den är smutsig. Om ladd- eller kontaktblecken ser bränd eller ärgade ut, kan du rengöra dessa med en fin smärgelduk. Låt gärna robotgräsklipparen bli fulladdad innan du skickar ut den på gräsmattan.

Latest Posts

Annons

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.