lördag, september 23, 2023

Senaste artiklarna

Välj ett miljövänligt och giftfritt golv

Det är ganska enkelt att tänka rätt när du ska välja nytt golv till ett rum. Du ska välja ett miljövänligt golv fritt från gifter. Golvet utsätts för stora påfrestningar och för varje steg du gör frigörs lite av golvets material. Är golvet giftigt frigör du gift för varje steg du tar. 

Golv av naturmaterial är så klart bäst. Du ska välja bort pvc-mattan och laminatgolvet. Pvc innehåller mjukgörare, ftalater, som är hormonstörande och allergiframkallande. Laminat är ett fejkmaterial som består av en spånplatta med ett pålimmat, plastat fotografi föreställandes trä eller sten. Det marknadsförs som slitstarkt men skadas i själva verket lätt och kan då inte repareras. Trä däremot är ett fantastisk, förnyelsebart material.

Trägolv ska tålas att slipas om

Trägolvet kan vara massivt eller parkett. Om du väljer parkett, satsa på en tjock, omslipningsbar parkett. Det är en utbredd missuppfattning att ett lackat trägolv skulle vara mer slitstarkt än ett oljat golv. Det är precis tvärtom. Lacken repas lätt och vatten kan då tränga in och deformera träet. Skador på ett oljat golv är lättare att åtgärda. Det skadade stället kan slipas lokalt och oljas in på nytt.

Ett oljat trägolv behöver underhållsbehandlas någon gång om året med en linoljebaserad golvolja av hög kvalitet. Valet av träslag är både en plånboksfråga och en fråga om tycke och smak. Hårda träslag som ask och ek är mer tåliga än mjuka träslag som furu.

Sten håller länge

Klinker och natursten är andra bra golvmaterial. De är hållbara och okänsliga mot fukt, spill och värme. Bra golv att ha i badrummet, entrén eller tvättstugan.

Det allra mest miljövänliga är terrakottaplattor. De bränns vid en förhållandevis låg temperatur och kan behandlas med naturliga oljor och vaxer. Eftersom terrakotta är ett poröst naturmaterial kan det reglera inomhusklimatet genom buffring av värme och fukt.

Natursten är det det tåligaste köksgolv du kan välja. Ett stengolv är i princip outslitligt och varje sten unik. Det bästa är närproducerad sten, som Gotlandskalksten, granit från Kolmården eller Bohuslän, istället för sten som fraktats från andra sidan jordklotet och kanske producerats under vidriga arbetsförhållanden.

Linoleum — lågbudget men bra

Ett miljövänligt och prisvänligt alternativ är linoleumgolvet. Det består av naturliga ingredienser som harts, trämjöl och linolja. Ytterst finns visserligen ett syntetiskt skikt men linoleum är ändå mycket miljövänligare än en plastmatta. Linoleumlickplattor lägger du enkelt själv. Du slipper då också golvlim som innehåller miljöstörande ämnen.

Vad kommer du utsätta ditt golv för?

Fundera över vad ditt golv kommer behöva utstå och vad din toleransnivå ligger när det gäller förslitning och utseende. Har du barn och hund och samtidigt krav på en perfekt ytfinish kanske ett vitlaserat furugolv inte är ett förstahandsval. Men smaken varierar, det någon tycker är ett vackert åldrat trägolv med patina tycker en annan ser förskräckligt ut.

Latest Posts

Annons

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.