Vi reder ut begreppen kring olika värmepumpar

0
1600

Med en värmepump kan du sänka din elräkning. Installera den som passar din bostad bäst. Vi hjälper dig välja rätt. Vi reder ut begreppen.

1. Frånluftvärmepump

Passar vanligtvis bra för relativt nybyggda, välisolerade hus som har samlade ventilationskanaler. Passar mindre bra i äldre hus som har självdragsventilation. Kan spara upp till 50 procent av energin för uppvärmning av huset.

Så funkar den: Värmen som finns i inomhusluften återvinns innan den lämnar huset och återförs sen in igen. Kan värma upp vattensystem.

Fördelar: Stabil eftersom inomhusluften har ungefär samma temperatur året om. Funkar även i norra Sverige när det är kallt ute.

Nackdelar: Fungerar bara i hus som har ett vattenburet värmesystem och mekanisk frånluftsventilation

Tänk på: Filtren bör bytas ofta för att system ska fungera optimalt.

 

2. Luft/luftvärmepump

Bäst för mindre hus eller radhus. Bra alternativ för dig som inte har vattenburen radiatoruppvärmning, kompletterar direktverkande elvärme. Generellt beräknas luftvärmepumpen kan ge n besparing på 30 till 50 procent, beroende på hur öppen planlösningen är.

Så funkar den: Tar tillvara på värmen i utomhusluften. Efter att den har gått igenom värmepumpen sprids den varma luften i huset. Kan inte värma upp vattensystem.

Fördelar: Kan också användas som luftkonditionering och avfuktare. Har filter som renar luften. Lätt att installera.

Nackdelar: Kan inte genera värme när temperaturen är under 10-20 minusgrader.

Tänk på: Filtret kan behövas bytas ofta. Behöver placeras så att värmen kan spridas ordentligt. Bäst vid relativt öppen planlösning.

3. Luft/vattenvärmepump

För hus med vattenburet uppvärmningssystem som har ett lågt eller normalt behov av värme och varmvatten. Kan pass radhus. Beräknas ligga på över 50 procents besparing

Så funkar den: Tar vara på energin i luften utomhus och använder den för att värma upp husets vattenburna värmesystem.

Fördelar: Relativt billigt. Värmer både vatten och inomhusluften. Kan värma upp din pool.

Nackdelar: Kan inte generera värme när det är under 10-20 minusgrader. Oftast förs radiatorvatten ut ur huset till värmepumpen vilket kan ge problem med is och frost vid låga temperaturer.

Tänk på: Kan bullra. Funkar inte för dig som har direktverkande el.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here