När du ska välja en spisfläkt är det viktigt att välja en sådan med omsorg. Så klart är design och utseende viktigt för att ge köket ett trevligt helhetsintryck. Än viktigare är funktionen. En kåpa kan ha olika bredd, och är således anpassad efter hur bred själva spisen är.

Ljudnivån är en mycket viktig faktor i valet av fläkt. Det är bra om fläkten är så tyst som möjligt, samtidigt som den ska vara effektiv. Viktigast är att oset verkligen leds bort från köket. Tänk också på att fläkten ska vara lätt att rengöra från fett och damm.

Köksfläktar är numera inte bara tråkigt nödvändiga, utan kan vara ett blickfång i köket.

Utsugsfläkten är vanligast

Den vanligaste modellen av köksfläkt är utsugsfläkten som leder bort luften till en utsugskanal. Det är den typen av fläkt som ofta kort och gott kallas för spisfläkt.

En rätt monterad köksfläkt skapar ett undertryck i köket, så att ånga, fukt och matos inte sprider sig till resten av bostaden. Då hjälper köksfläkten till att förbättra luften i hela bostaden. Det är bra både för både huset och de som bor i det.

Kolfilterfläkten är enklast att montera

Kolfilterfläkten är bra i hus där det inte finns någon frånluftskanal att ansluta fläkten till. Fläkten drar inte ut någon luft alls, utan renar istället luften och släpper ut den i samma rum igen.

För den som bor i villa och vill spara värme, är det ett bra alternativ. Dessutom kan fläkten placeras var som helst i luften, eftersom ingen hänsyn behöver tas till någon frånluftskanal. Däremot är denna typ av fläkt inte riktigt lika effektiv som en utsugsfläkt.

Utöver själva mekaniken för att få bort os från köket vid matlagning finns fläktar i flera olika former: underhängda, vägghängda och frihängda.

Tre tips

1Sätt på fläkten först

Slå på fläkten 5 minuter innan matlagningen så hinner det etableras ett effektivt undertryck.

2Stäng inte av fläkten för snabbt

När maten är färdig sänk hastigheten på fläkten och låt den gå ytterligare 10-15 minuter för att rensa luften helt.

3Håll fönstret stängt

Öppna inte köksfönstret! Det förstör luftcirkulationen omkring köksfläkten och hindrar fläkten från att skapa ett undertryck som är viktigt för bästa effektivitet.

 

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here