Sovrummets evolution, en resa om hur vi har sovit

0
2163

Vi spenderar ungefär en tredjedel av vårt liv i sovrummet. Det är där vi både avslutar en dag och vaknar uppvilade och redo för en ny dag. Det är viktigt att vi trivs i sovrummet.

Även om vi bara sover i sovrummet, så är det en viktig plats. Synen på sängar, sömn och sovrum har inte alltid varit likadan. Att sovrummet är ett eget rum har inte alltid varit självklart, det är ganska nyligen vi började använda ett separat och privat rum för vila. Både kungligheter och adeln har till exempel använt sängkammaren som sitt kontor, där man styrt sina affärer och riken. Det var till exempel inte ovanligt att kungens sängkammare var ett skrytbygge, där sängen fungerade som ett audiensrum.

Den första sovmöbeln

sangar-historia

Den första sovmöbeln, och med det menas en upphöjd, sängliknande plats som skyddar oss mot smuts och kryp förekom redan för 79 000 år sedan. Sedan dess har sovmöbeln genomgått en evolution både av funktionsmässig men även stilistisk karaktär.

Under 1500-talets bestod sängen av bastanta konstruktioner i snidade trä, medan bondeklassen istället hade sovskåp. Ett av de mer kända exemplen på en imponerande säng är The Great Bed of Ware, en stor himmelssäng i ek, utsmyckad med olika färgade träslag formade till mönster.

När de förmögna gjorde sig av mina sina sängar var det inte ovanligt att de skänkte dessa till kyrkan, där delar av möbeln fick bli del av altaret.

I ungefär 200 år användes sovrummet som en statusfaktor. Sängen och sovrummet var ett tecken på rikedom och framgång. Därför byggdes sovrummen skrytsamma och det var här överklassen tog emot gästerna. Överklassen hade inte dubbelsängar, utan par sov under de här seklerna i separata rum.

Sovrum i medel- och arbetarklassen

lghMedelklassen och arbetarklassen sov oftast i samma rum som de tillagade maten i. Spisen skapade värme i hemmet och det var slöseri att värma upp fler rum i onödan. Köket var därför sovrummet. Hem började utrustat med ett extra rum omkring 1900-talet, men detta rummet blev i första hand ett tecken på lyx och blev därför ett finrum. Det blev ett fint rum med dekorationer och sittplatser för att ta emot besökare och äta finare måltider.

Det separata sovrummet gjorde sitt intåg under 1930-talet i takt med att det ställdes krav på utrustning av lägenheterna i storstäderna. Att sova i köket ansågs ohygieniskt och ett tecken på fattigdom. Det var däremot inte helt ovanligt att detta rummet också inreddes som ett finrum, men med sovmöjligheter.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here