Täta dina fönster

1
3485

När hösten och kylan kommer kan det vara en idé att se över dina fönster. Otäta fönster är dragiga och värme läcker ut, men det är enkelt att åtgärda. Gamla fönster är oftast enkla i sin konstruktion, så att täta dem med en ny tätlist är något du kan göra själv. 

När du tätar dina fönster ska du se till att inte täta för mycket, om du inte har värmeväxlare eller FTX-ventilation. Annars är risken att inomhusluften blir för dålig då fönstren blir för täta. Om du har ett självdragssystem i ditt hus kanske luften letar sig in genom fönster och dörrar och tätar du då fönstren helt, försämras luftväxlingen och du kan få dålig inomhusluft och problem med fukt. Tecken på fukt brukar vara kondens på fönstrens insida, dålig lukt och hög luftfuktighet. För att undvika det ska du lämna 1-2 dm på fönstrets ovansida utan list så att luft kan komma in.

LÄS MER: Se vår steg för steg-guide på hur du tätar dina fönster här.

Undantaget är kök och badrum som i regel har ventilation, där kan listen gå runt hela fönstret. Du ska också tänka på att tätningslisten ska vara lika bred som fönstrets springa så att den trycks ihop när fönstret stängs.

Tätningslister finns i olika storlekar som är avsedda för springor i olika tjocklek. Listen får inte vara för tjock så att fönstret går trögt att stänga och inte heller för tunn då det ger en dålig tätning. Om du är osäker på hur bred list du ska ha, kan du sätta lite hobbylera som du trycker fast på fönsterkarmen och stänger igen för att ha något att utgå från när du ska köpa tätningslisten.

Fästa tätlisten runt fönstret

Tätningslister finns i flera olika material, en list som är gjord i EPDM-gummi eller silikon är rekommendera. De är både hållbara och går dessutom att måla över. De allra flesta lister är självhäftande, men för att få ett mer hållbart resultat är det bra att fästa med småspik eller häftklamrar i listens ändar.

Täta ditt fönster innan vintern

Att täta sina fönster innan det blir för kallt är att rekommendera, det kan vara bra av två orsaker. Dels för att hålla energiförbrukningen nere redan från början, men också för att självhäftande lister inte fäster riktigt när temperaturen sjunker. Annars måste du värma listen innan du fäster den. När du tätar med list ska tätningslisten sättas så långt in mot den varma sidan som det går för att undvika att den varma inomhusluften smiter ut och den kalla kommer in och kondens bildas.

Fortsättning: Steg för steg-guide på hur du tätar dina fönster.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here