Så mycket kostar det att renovera köket

0
666

Är det dags för en köksrenovering? Funderar du på vad det kostar att renovera köket? Skälet till att renovera ditt kök kan vara många. Här ska vi försöka ge dig en klar bild på vad du kan förvänta dig av de olika momenten när du ska renovera köket.

Kostnaden för en köksrenoveringen kan påverkas av många faktorer:

  • kökets storlek
  • materialval, och kvalitén på denna
  • val av vitvaror
  • vilka ingrepp i infrastrukturen, så som el och rördragning
  • i vilken utsräckning du själv kan göra vissa arbeten.

I den här artikeln förutsättningar vi att du använder hantverkare för att renovera köket. Kostnaderna kan variera mellan olika hantverkare, så jämför många olika företag.

Det finns också företag som sköter hela köksrenoveringen, som ett ”all inclusive”.

Planering och kökrenovering

Det är mycket viktigt att planera din köksrenovering noga. Att i detalj gå in på alla moment – så att du inte får några dolda överraskningar längs vägen. Leta upp dina ritningar för ditt hem, ta redan på hur el, vatten och avlopp går.

Om du anlitar en professional köksleverantör kan de ofta ta fram ritningar där de har tagit hänsyn till alla moment. Om du vill ha något riktigt unikt kan du också anlita en arkitekt – men då får du räkna med en hög kostnad.

Rivningsarbete

Rivningsarbetet av det gamla köket låter kanske som något du kan göra själv. Men det kan vara slitsamt om käket är rejält byggt. Här måste du också vara försiktig så du inte förstår el, vatten och avlopp.

Om du låter hantverkare riva ut köket så går det oftast snabbt. Det kan också ibland hjälpa till med att forsla bort avfall.

Om du anlitar olika hantverkare för rivning och byggnationen av köket är det viktigt att du kommunicerar vad som ska vara kvar. Räkna med att en hantverkare tar ungefär 400-500kr per timme.

Gipsning, klinker och stänkskydd

När du river ut köket kan väggar behöva gipsas och snyggas till och därefter målas. Det är arbetet som kan ta någon dag. Du kan också välja att göra detta på egen hand – även om färdighet kräver övning. Det kan också vara läge att få hjälp med klinker, det gör proffsen alltid bäst.

Val av köksinredning

När du väljer köksinredning och vitvaror så kan det vara en fördel att ta hjälp av butikens experter. De kan hjälpa dig välja rätt komponenter så att du får ihop hela ditt kök. Ta gärna med husritningar.

Här finns det oerhört mycket att välja mellan, i de flesta prisklasserna. Det kan skilja tiotusentals kronor mellan olika leverantörer. Om du vill ha ett kök som håller länge, får du vara beredd att betala för det. Men då får du ett tåligt kök av hög kvalité.

Om du vet med dig att du kommer renovera köket igenom inom ett par år kan det vara läge att investera i ett kök av lägre kvalité, då kostar det nämligen mindre.

Kostnadsexempel

På allt som allt, i ett normalstort kök, så får du räkna med en materialkostnad på omkring 50 000kr – och kanske uppåt 80 000kr om du väljer material av högre kvalité. Motsvarande kök i lyxkvalité går också att få uppåt 200 000kr – allt är möjligt.

Hantverkskostnaden för att normalstort kök ligger nog också omkring 80 000kr. Här har du också möjlighet att nyttja ROT-bidraget. Budgetera således för ungefär 100 000kr, om du vill ha ett nytt kök i basutförande.

Men fundera gärna på att ta i lite extra – och öka din budget med 20%, så att du får ett kök av lite bättre kvalité än du initialt tänkt dig. Det lilla extra kommer göra stor skillnad i slutändan för din matinspiration i ditt framtida kök.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here