Så fixar du en kompost för trädgårdsavfall

Kallkomposten ger dig ett jordförbättringsmedel till dina odlingar.

1
2474

En kallkompost används bara för att kompostera trädgårdsavfall: löv, kvistar och annat material från trädgården. Du kan rama in den, ordna någon form av behållare, eller bara ha en hög på marken. Men för att snabba på nedbrytningsprocessen krävs lite jobb.

Så här gör du en kompost

  1. Lägg ris i botten på trädgårdskomposten.
  2. Varva trädgårdsavfall, t.ex. löv, ogräs och kvistar, i tunna skikt med något kväverikt material som gräsklipp eller stallgödsel. Du kan också varva med jord men då tar komposteringsprocessen längre tid.
  3. När komposten är cirka en meter hög ska den täckas med hö, halm, jord, flis eller liknande. Även här måste du vara uppmärksam på om det blir väldigt torrt. I så fall behöver komposten vattnas för att processen inte ska avstanna. Avslutningsvis täcker du ytan med lite strö. Strö finns att köpa på säck men det går precis lika bra att använda sågspån, torra löv, flis eller hackad halm. 1 del strö till 3 delar avfall brukar vara lagom.
  4. Till nästföljande vår grävs komposten om och får efterkomposteras i sin behållare eller i en hög på marken.
  5. Du kan känna på lukten och konsistensen när kompostjorden är färdig att användas. Smular du lätt sönder den i handen och den doftar gott är den färdig. Kallkomposten är ett jättebra jordförbättringsmedel som du kan ha till dina odlingar. Mylla ner den i jorden så kommer dina grönsaker att trivas. Kallkomposten är dock fattig på kväve vilket gör att du bör tillsätta hönsgödsel om du vill använda den till krukodling.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here