Regeringen minskar ROT-avdraget (och också RUT-avdraget)

0
1922
Temabild/Pressbild

Idag presenterades regeringens nya budget, och för husägarna finns flera ändringar att vara uppmärksammad på. Bland annat med ROT- och RUT-avdraget. 

Från och med årsskiftet minskar avdraget på rot- och rut-arbeten från 50 till 30 procent. Det innebär att du endast får 30 procent i avdrag på arbetskostnaden istället för som tidigare halva arbetskostnaden. Maxnivån för rot-avdraget ligger kvar på 50 000kr per person och år.

Den största förändringen sker för rut-avdraget, där maxtaket sänks från 50 000kr till 25 000kr om du är under 65 år. För matlagning och bartendertjänster slopas rut-avdraget helt och hållet.

Inte så farligt – ett räkneexempel

Först kan vi nog uppleva lite turbulens på marknaden, och en rusch att renovera innan årsskiftet. Förändringen blir dock inte så tung och när konsumenterna inser detta kommer de inte att ha sådan stor påverkan på marknaden, berättar en marknadschef inom byggbranschen som Villalust varit i kontakt med. Men det har varit en känslig fråga i branschen, och vår kontakt önskar därför vara anonym.

– Däremot tror jag att det är upp till företagen att informera kunderna om att ett minskat RUT-avdraget inte gör något ouppnåelig, säger han vidare.

ROT-avdraget har inneburit att en arbetskostnad på 10 000kr kostat konsumenten 5000kr. Med förändringen kommer konsumenten istället få betala 7000kr. I det stora hela, en extra kostnad på 2000kr, i en renovering, som med material kanske landar på totalt 30 000 kr.

– Vi kommer nu att se en ärligare marknad, ROT-fuskande företag kommer att ha svårt att få lönsamhet i sin marknad, medan företag som inte sysslat med ROT-fusk kommer gå vinnande ur striden. Det vinner alla ärliga företagare och alla kunder på, säger marknadschefen som Villalust pratat med.

Solceller kan få ett uppsving

Ett slag för miljön syns i den nya budgeten. Det du tappar i ROT eller RUT kan du kanske plocka hem i en miljöinvestering. Nu kommer nämligen ett investeringsstöd till solceller. Stödet för en solcellsanläggning för en privatperson ligger på 20 procent.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here