Köket är ett av dina mest energikrävande rum. Det innehåller mängder med maskiner som slukar energi. Men det är också det rum där du spenderar mest tid. Där lagar och äter vi vår mat men det är också där vi umgås. 

Frys och kylskåp är hemmets största energitjuvar, de är också i stor grad oundvikliga. Med jordkällare och kallskafferi kan du minska andelen matvaror som behöver stå i kylen och då räcker kanske ett litet kylskåp. Däremot är det ingen miljövinst att ha ett kylskåp som ekar tomt. Då måste kylskåpet jobba mer eftersom de kalla matvarorna i sig kyler ner kylskåpet.

Elsnåla vitvaror

De mest energisnåla kylskåpen, och andra vitvaror, klassas med A+++. Naturskyddsföreningens rekommendation är att du köper en ny kyl och frys om de du har är äldre än sju år, då de nya produkterna är betydligt mer energieffektiva. Titta gärna på deras Top Ten-lista för att hitta rätt fabrikat.

Undvik onödiga köksapparater

Marknaden översvämmas av elektriska köksapparater för alla möjliga och omöjliga ändamål. Men behöver du verkligen en elektrisk konservburksöppnare eller juicepress? En enkel hederlig konservöppnare av det här stuket kommer du långt på, även vid strömavbrott.

Diskmaskin eller handdisk?

Vissa avskyr att handdiska medan andra tycker att det är meditativt. Men är det mer miljövänligt? Undersökningar pekar på att en diskmaskin förbrukar mindre energi och vatten än handdiskning. I synnerhet om handdiskningen sker under rinnande vatten.

En del undersökningar pekar till och med på att miljöbelastning som diskmaskinen genererar under produktion, transport och deponi ändå vinner över handdisk. Oavsett hur det är med den saken kan det vara skönt med en diskmaskin. Tänk på välja en energisnål modell och ett miljömärkt diskmedel.

Spismarknaden är en djungel

spis

En spis ska inte bara vara snygg utan också så funktionell och miljövänlig som möjlig. Induktionshällen är dyrast men också energisnålast och mest avancerad. Induktionshällen ser likadan ut som glaskeramikhällen men istället för att ha värmeelement i plattorna alstras värmen här direkt i kokkärlets botten med hjälp av en induktionsspole och ett magnetiskt fält. Hällen förblir sval. Det gör den lätt att hålla ren.

Induktionshällens nackdel är att den surrar och avger relativt starka elektromagnetiska fält. Större induktionshällar kan påverka personer med pacemaker. Glaskeramikhällen avger också elektromagnetisk strålning fast i mindre mängd. Den är inte lika avancerad och dyr.

Gasspisen värmer med gasflamma vilket onekligen ger en viss matlagningskänsla. Den är snabb och energisnål och föredras ofta av proffskockar. Kruxet är att du måste ha gas. Har du inte stadsgas måste gasoltuber installeras. Förbränningsavgaser från spisen kan ge luftvägssymtom hos känsliga personer. Gasspisen ger inga elektromagnetiska fält. Detsamma gäller för elspisen med gjutjärnsplattor. Den är billig och skadetålig men energiförbrukande.

LÄS MER: Energimärkning av köksfläktar

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here