Förbered huset för vintern och kylan

0
2765

Använd höstens varmare dagar till att förbereda ditt hus för vintern. Här kommer 10 tips på hur du förbereder ditt hus för vintern, så att du sliper oväntade överraskningar till våren. 

1Se över husfasaden.

Finns det små skador på fasaden? Se till att laga dem före vintern, så slipper du att det förvärras av snöblask och väta. Måla eller täta skadan med massa.

2Kontrollera att taket är tätt

Det gör du enklaste inifrån, på till exempel råvinden, om det är möjligt. Håll utkik efter fukt eller tecken på att vatten har runnit, om det inte regnat nyligen.

3Se över plåtarbetet

Plåtarna rör sig ganska rejält i väderomslagen till kyla, se därför över plåtarna kring ventilationsrör och skorsten.  Om det inte är tätt där kan du täta med byggsilikon eller gummifogmassa.

4Rensa i hängrännor och stuprör

Ta bort löv och skräp. Kontrollera att regnvattnet kan rinna obehindrat genom att hälla vatten i dem.

5Vänd på komposten

En rejäl rotation på innehållet i komposten är alltid bra. Och om du inte byggt en kompost, så har vi guiden till hur du gör en egen kallkompost här.

6Spara löv.

Du behöver inte räfsa upp löven på gräsmattan. Se bara till att sprida dem i ett jämt lager och undvik tjocka högar. Löven multnar under vintern och ger näring till gräsmattan.

7Låt perennerna vara.

Klipp inte ned perennerna förrän till våren. De lägger sig som ett skyddande täcke över sina rötter och också över de lökar som du planterat runt omkring. Skydda också andra känsliga växter med till exempel täckbark (eller ett tjockt lager löv).

8Ta bort svaga grenar

Ta bort större trädgrenar som ser ruttna eller skadade ut, då riskerar du inte att de blåser av och orsakar skada under en storm.

9Töm utomhuskranarna

Eftersom vatten expanderar när det fryser till is, är det viktigt att du tömmer alla utomhuskranar för att inte orsaka skada på vattensystemet.

10Se över fönster och dörrar

Går fönstren och dörrarna att stänga ordentligt och är de täta? En isolerande list kring dörrar och fönster håller värmen inne och energikostnaden nere. Dina fönster och dörrar krymper ofta på vintern, när det blir kallt.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here