Mördarsnigeln heter egentligen spansk skogssnigel, men har fått sitt ökända namn efter dess stora förmåga att snabbt sprida sig.

Under senare hälften av 1900-talet började snigeln sprida sig över Europa, och då genom passiv spridning. Alltså att vi människor genom vår rörelse och frakter får med oss ägg och sniglar. Det var till exempel först när järnridån föll i Europa som snigeln började rapporteras i östra Europa. Till Sverige kom snigeln i mitten av 1970-talet i Skåne. Idag finns den på de flesta orter i Götaland och Svealand och även längs Norrlandskusten, där fynd har konstaterats ända upp till Umeå.

Sniglar trivs bäst i tätbefolkade områden, där större transporter av plantor, jord och trädgårdsavfall sker. Man har kunnat påvisa att arten först etablerar sig i en ring runt tätorter, det vill säga i villaförorter för att sedan sprida sig in i tätorten.

7 tips från det stora Internet för att bli av med mördarsniglarna

1Ogräsättika

Jag har världens bästa tips för att bli av med mördarsniglar. Köp ogräsättika som finns på de flesta vanliga byggaffärer och häll ungefär 1 liter i en plastburk, till exempel en gammal lingonsyltburk. Plocka sniglarna med en spade och lägg dem i burken. Efter 14 dagar har de förmultnat.
Torsten från Höllviken

2Kaffesump

Jag tar kaffesump och lägger ut runt blommor och rabatt. Det gillar inte sniglarna, men blommorna gillar det. Regelbundet måste man lägga ut.
Josephine

3Vägsalt

Lägg ut vanligt vägsalt på din gångbana.
Niklas

4Ta fram saxen

I flera år har jag klippt dessa sniglar i tusental med sax. Många tror att det ligger en massa döda sniglar på tomten, men icke. Av någon anledning så försvinner de. Har märkt att skalbaggar och andra insekter äter upp dem. Min metod är alltså saxen, som jag tar med mig på promenader. Går på jakt ett par gånger om dagen och sent på kvällen på min tomt och tycker att det fungerar bra. Man lär nog aldrig bli av med dem men de har minskat radikalt kan jag säga. Betydligt billigare att avliva dem med sax och mindre plågsamt då de dör snabbt.
Ingrid från Blidö

5Hugg med spaden

Inte 17 kladdar jag ner en sax för att döda dem. Jag tar min järnspade, bär ut snigeln på kommunens gräsmatta, som jag bor granne med, och hugger snigeleländet med spaden. Dessutom går jag en ronda med spaden då och då, hittar ibland en mördarsnigel på väg mot mig, och den blir inte gammal.
Margit från Sollentuna

6Burk med vatten

Jag tar på mig engångshandskar och plockar sniglarna i en burk eller dunk halvfull med vatten. På med locket och låt stå. Töm i toan (sniglarna löses upp) och ta sedan en ny runda.
Vera

7Snigelgift

För 5 år sedan hade jag ganska många av den spanska skogssnigeln, mera populärt kallad mördarsnigel. Jag fångade hundratals med hjälp av billig lättöl som jag slog i låga burkar och placerade ut lite här och var i trädgården. Jag fick skydda burkarna lite mot regn som annars skulle spä ut ölen för mycket och efter ett tag såg jag att växterna som varit angripna började ”ta sig” igen. Det var dock en kladdig och äcklig sörja i burkarna och det luktade inte gott.

Året därpå köpte jag snigelgift med den verksamma beståndsdelen järn-III-fosfat. Eftersom jag inte ville ha in sniglar utifrån så strödde jag först ut medlet längs häckarna runtom tomten. Därefter framförallt på de ställen de befunnit sig tidigare och lite i andra rabatter också. Detta gjordes på våren och sedan några gånger till under sommaren. Jag gör så varje år nu och hittills har det fungerat mycket bra. Det förekommer visserligen sniglar ändå men i så begränsad omfattning att det inte är något problem för mig.
Kurt

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here