Energimärkning av köksfläktar

Energieffektivare köksfläktar till alla hemmakockar

1
2410

Nu är det lättare att tänka energismart när du ska köpa köksfläkt. En ny energimärkning hjälper konsumenter att välja fläktar som har en lägre energianvändning. Energimärkningen av köksfläktar, men även den för ugnar och hällar, bidrar i förlängningen till att spara lika mycket el som en halv miljon småhus använder på ett år.

Sedan den 1 januari år 2015 har köksfläktar en energimärkning. Själva köksfläkten drar inte alltid så mycket el, utan et stora svinnet ligger i dold förbrukningar.  En utsugsfläkt suger ut uppvärmd inomhusluft som sedan måste ersättas av ny luft som också måste värmas upp. Den energi som går åt för att värma upp den nya luften kan vara upp till tio gånger mer än den energi som krävs för att driva köksfläkten.

Ett tips är att stänga av köksfläkten så snart den inte behövs.

Kolfilterfläktar suger inte ut inomhusluft, men har ett filter som behöver bytas eller rengöras regelbundet. Både utsugsfläktar och kolfilterfläktar ska energimärkas.

Energi, funktion och belysning

Energimärkningsetiketten kommer visa på tre faktorer. Dels energieffektivitet, funktionen i form på hur bra köksfläkten är på att ta bort fett och hur bra köksfläktens belysning är. En annan viktig egenskap som också kommer granskas är ljudnivån.

Köksfläktens energiklass

Köksfläktens energieffektivitetsklass visas på skalan från A till G, där A är bäst. Alla fläkter ställs inför samma krav, vilket betyder att du kan jämföra utsugsfläktar och kolfilterfläktar med varandra.

  • Energianvändningen per år visas i kilowattimmar. Detta uttrycks som kilowattimmar per annum, där annum betyder år på latin.
  • Energiklassen för belysningen i köksfläkten visas med symbolen glödlampa, man tar både hänsyn till hur mycket ljus som lampan ger på spishällen och energianvändningen.
  • På energimärkningen visas hur bra fläkten filtrerar bort fett från matoset.
  • Ljudnivån i dB(A) högre siffra = högre buller.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here