Du ska plantera jordärtskocka på hösten

0
2238

Trots att odlingssäsongen börjar lida mot slutet så finns det ändå möjlighet att starta nya trädgårdsprojekt. En lättodlad delikatess är jordärtskockan som med fördel kan planteras under hösten.

Jordärtskockan sträcker sig högt upp mot himlen. Trots likheter med sin släkting solrosen är det inte den solgula blomman som är främsta skälet till att odla denna växt, snarare de ätliga knölarna som ligger dolda under jorden. När de tillreds utvecklar de en fyllig, söt och len smak som gör sig bra i många maträtter.

Lättskött och härdig

Jordärtskockan är tålig och lätt att odla. Den är anspråkslös och trivs i stort sett i vilken jord som helst, även om lätt och något sandig jord är idealet för en god skörd. Jorden bör vara djup så att rotknölarna har gott om plats att utvecklas. Det är också viktigt med bra dränering för att dessa ska överleva vintern.

Jordärtskockan är härdig och kan odlas upp till zon 7, vilket gör den till en perfekt växt för vårt nordiska klimat. Däremot hinner inte alltid blommorna utvecklas, vilket beror på att jordärtskockan är en kortdagsväxt som behöver mörka nätter för att blomanlagen ska utvecklas. I och med att våra sommarnätter är ljusa blommar växten sent. Ett undantag är Bianca, en tidig sort som ofta hinner blomma.

Gammal kulturväxt hos ansedda adeln

Jordärtskockan är en gammal kulturväxt med anor från Nordamerikans ursprungsbefolkning. I Sverige började den odlas under mitten av 16000-talet då adeln anlade stora slagna trädgårdar med exotiska influenser. Jordärtskockan blev mycket populär under en period men konkurrerades ut av potatisen. Botaniskt är jordärtskockan släkt med solrosen och inte med kronärtskockan som namnet missvisande kan tyda på.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here