Det hemliga receptet på de godaste lussekatterna

0
828

Att göra lussekatter är en konst, och något som förgyller hela julen. Men det är inte helt lätt att få till den perfekta lussebullen. Du vill ha en saftig lussebulle, med riklig smak av saffran. Den får inte bli för torr eller smaklös.

Vi har hemligheten till det goda receptet, på att göra den perfekta lussebullen. Med den bästa lussekatten kommer du definitivt få många mysiga julminnen.

Bra saffran

Börja med att köpa den bästa saffranen. Historiskt sett har saffran alltid sålts på Apoteket. Köp din saffran där. Till ett normalt recept (det nedan) behöver du 1,5 gram saffran (alltså tre paket).

Tre hemligheter till godaste lussekatten

Den hemliga nyckeln att lyckas med dina lussebullar är tre till antal jämfört med de traditionella recepten som finns överallt. Öka mängden saffran, öka mängden smör och lägg ett ägg i smeten. Överdriv inte mängden socker, som många andra recept säger.

Ingredienser till lussekatten

Detta recept ger 40 lussekatter, om du dubblar receptet blir det oftast godare.

3 påsarsaffran, 1,5 g
0,5 tsksalt
250 gsmör
5 dlmjölk
1,5 dlströsocker
50 gjäst, för söta degar
2ägg
1 kgvetemjöl, (17 dl)

 

Till garnering behövs också:

1ägg, uppvispat
russin

 

Så gör du

  1. Stöt saffran och lite av sockret i en mortel.
  2. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och värm till 37°C.
  3. Smula jästen i en bunke, och häll över lite av ”smörmjölken” i bunken. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt resten av mjölken, socker och salt. Rör om. Och låt stå i ca 10-15 minuter.
  4. Kläck ett ägg i bunken och rör om. Tillsätt sedan det mesta av mjölet, rör och arbeta vidare tills degen blir smidig. Täck med bakduk och jäs i ca 45 minuter.
  5. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela upp delen i fyra delar. Rulla ut dessa i längder ganska kraftiga längder, som du sedan delar i 20 mindre bitar vardera.
  6. Arbeta de mindre bitarna till lussebullar, genom att rulla dem i längder om ca 20 cm. Rulla dem sedan till de S-figurer och andra former du önskar. Låt jäsa på en plåt i ca 30 minuter.
  7. Pensla med ägg, och sätt i russin i hålen på lussekatterna. Grädda i ugnen 6-8 minuter på 200°C.

Vad tycker du?

Skriv en kommentar nedanför, och berätta hur och var du gärna äter din lussebulle.

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here