Den elektriska markisen är här

Trender från kontinenten når nu hem till Sverige.

1
2191

Det har hänt mycket positivt på markisfronten. Det gäller både funktionen och designen. De senaste trenderna kommer från länder i Europa som Österrike, Frankrike och Italien. De svenska markisförsäljarna börjar nu hänga med i utvecklingen.

Automatiken har utvecklats och blivit billigare och enklare att hantera. Efterfrågan på olika automatiska lösningar ökar hela tiden. Förr var det en lyxpryl, men det är det inte längre.

Enklare elinstallationer

Elinstallationerna har blivit enklare, i dag räcker det att strömmen dras fram till markisen. Resten går på signaler. Fjärrkontrollen kan programmeras till att styra husets alla markiser, även fönstermarkiserna. Motordrift med så kallad vind- och solvakt blir allt vanligare, även på fönstermarkiser. Vindvakten drar automatiskt in markisen om det börjar blåsa för mycket och man kan själv ställa in vilken vindstyrka som ska gälla.

Markisen kan även utrustas med solvakt. När solen börjar skina går markisen ut automatiskt och när solen går i moln dras markisen upp. Dock med en viss fördröjning, i regel 15 minuter. Alla inställningar kan göras från fjärrkontrollen där man även kan se hur mycket det blåser. Fjärrkontrollen blir som en liten väderstation. Alla markisförsäljare som Villalust pratat med är eniga om att motoriserade markiser har kommit för att stanna och allt fler väljer att komplettera motordriften med vind- och solvakt.

Trenden håller i sig, med viss konkurrens

Trenden det senaste året med motoriserat och automatiserat håller i sig. Fjärrkontrollen är en självklarhet i dag. Rent allmänt upplevs ett ökande intresse för terrassmarkiser igen efter att marknaden legat stilla ett tag.

– I stället för markiser har många satsat på uterum. Nu verkar det som om uterummen är färdiga och man i stället satsar på en uteplats utanför uterummet. Utvändiga screens – fönstermarkiser som går rätt blir allt populärare och passar hus med stora fönster.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here