Bli en mästare på sous-vide – detta behöver du – och här köper du det

0
1216

Sous-vide kommer från franskan och är en metod för att tillaga mat. Det betyder att man tillagar maten under vakuum, och det är oerhört poppis just nu.

Man placerar maten i en lufttät plastpåse, för att sedan placera denna i ett noga tempererat vattenbad. Man tillagar maten under låga temperaturer mycket läge. Det gör maten, (t.ex. köttbiten) en mycket jämn temperatur. Man riskerar inte att överkoka utsidan för att få insidna perfekt. Den blir genomgående perfekt.

Man kan tillaga både kött och grönsaker, och oftast gör man det under längre än 6 timmar. Den låga koktiden gör maten mycket mör, eftersom kollagen och andra proteriner löses upp. Eftersom maten ligger försluten i en påse blir det inte någon reduktion från råvaran och det resulterar i att maten ofta blir mycket mör.

Detta behöver för att göra sous-vide

Du behöver egentligen tre saker:

  1. Först ut behöver du en sauze vide-cirkulator,
  2. sedan behöver du till exempel en stabil kastrull
  3. och en plastpåse.

De två sistnämnda är ofta saker du redan har hemma. Cirkulatorn är apparaten som tempererar vattnet i vattenbadet.

Om du vill lyxa till det extra, så finns det speciella vakuumpåsar att införskaffa. Det tillsammans med vakuummaskin som vakuumpackar maten åt dig tar det så klart till nästa nivå. Och prisklass.

Här köper du en sous-vide

En sous-vide-cirkulator finns givetvis i flera olika prisklasser.

Länkarna ovan är sponsrade via Clas Ohlson och KitchenLab.

Sous vide utan vakuum

Om du inte har en vakuummaskin kan du enkelt vakuumförpacka ändå. Enklast är att lägga din mat i en plastpåse, och med öppningen alltid ovanför vattenytan försiktigt sänka ner hela påsen med dess innehåll i ett vattenbad. Då kommer vattentrycket hjälpa dig vakuumförsluta maten.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here