Många gamla hus döljer ofta ett gammalt trägolv under laminat- eller plastmattan. Att hitta ett sådant golv anses oftast som ett fynd. 

Men ibland kan golvet vara dolt av en riktigt uppenbar anledning, nämligen att det är missfärgat, skadat eller väldigt kvistigt. Ett hett tips är då att faktiskt måla golvet, och helt plötsligt har du ett fräscht golv i trä. Dagens golvfärg gör också den målade ytan väldigt tålig, då den tål både matspill och dagligt slitage.

Så här målar du ditt trägolv

tragolv-malaBe din färghandlare hjälpa dig välja en bra golvfärg till trägolv. Om golvet är målat eller lackat sedan tidigare, så rengör det från smuts och damm. Slipa av blanka ytor. Tvätta med målartvätt och torka efter med rent vatten. Om golvet är obehandlat, så rengör då golvet från smuts och damm. Slipa med fint slippapper för att få bort eventuell fiberresning och avlägsna sedan slipdammet. Behandla kvistar med kvistlack.

Börja med att grundmåla. Obehandlade träytor grundmålas med grundfärg för att minska risken för missfärgning av trähartser. Detta gäller framför allt träytor som ska målas i vita och ljusa kulörer. Fråga din färghandlare så du får rätt grundfärg.

Låt grundfärgen torka minst ett dygn innan ytan färdigstryks med en golvfärg. För bästa slutresultat färdigstryker du golvet två gånger. Var försiktig i början. Golvet får sin fulla slitstyrka och kan belastas efter ungefär en halv vecka.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here