6 smarta knep för att hålla värmen i huset

1
4011

Vill du få upp värmen hemma utan att göra stora investeringar? Det finns gott om knep för att båda höja och hålla inomhustemperaturen på en behaglig nivå.

Samtidigt sparar du pengar, genom att slippa onödiga uppvärmningskostnade i form av slöseri. Här är 6 enkla tips som gör dig värmesmart.

1Täta dörrar, fönster och vitvaror

Den som vill sänka sina energikostnader kan göra det genom att vara extra ”listig”- täta fönster, dörrar och vitvaror. Oavsett om det rör sig om slitage eller ålder så ska listerna bytas ut. Att täta fönster och dörrar med bättre lister kan kosta runt en tusenlapp men det sparas snabbt in. Beräkningar visar att bra tätade fönster kostar cirka 500 kronor mindre per år i energiförbrukning. Mycket pengar kan även sparas in om kyl och frys har bra tätningslister.

2Se över isoleringen

Som husägare bör du se över bostadens isolering, det gäller framför allt vinden och taket. När det är kallt inomhus skruvar man ofta upp värmen i hopp om att bostaden ska bli varmare. Tyvärr försvinner mycket av värmen, 15-18 procent, rakt upp i taket i ett normalisolerat hus. Därmed blir bostaden snabbt kall igen vilket gör att man skruvar upp värmen ytterligare. Genom att lägga på ett extra lager isolering kan den siffran minskas rejält.

3Möblera klokt

Den textil som finns i hemmet fungerar inte bara som dekoration utan hjälper både till att ljud- och värmeisolera. Välj därför en tjockare matta och mer rejäla gardiner under vinterhalvåret. Fäll också ner persiennerna på nätterna eftersom de behåller värmen i rummet. Var noggrann med placeringen av möbler och textilier och ställ dem inte framför element och termostatventiler. Dessa behöver fri cirkulation för att värmen ska kunna strömma ut i rummet. Undvik också att placera värmealstrande apparater, till exempel TV-n, nära termostaten. Den kan nämligen göra att termostaten slås av.

4Kontrollera elementen

Om elementen knäpper, ger dålig värme eller enbart är varma nedtill är det tydliga tecken på att något inte stämmer. Försäkra dig om att de fungerar som de ska innan utomhustemperaturen sjunker. Kontrollera till exempel att termostaten är inställd på rätt värme, Säkerställ att basvarmesystemet verkligen är i gång som det ska, lufta elementen och fyll på systemet med vatten om det behövs.

5Vädra rätt

När du ska vädra, gör det snabbt och effektivt. Ställ hellre upp dina fönster på tvärdrag i tio minuter än att låta dem stå på glänt under en längre tid. Kalluften från ett fönster som står på glänt kyler både ner lägenheten och termostatventilen och lurar den att släppa fram mer värme till elementen – helt i onödan.

6Håll ventiler öppna och rena

Om du bor i lägenhet ventileras den troligtvis genom till- och frånluft. Tillufts- ventilerna sitter ofta vid fönster och ska hållas öppna för att undvika undertryck inomhus. Det kan ofta upplevas som kalldrag. Frånluftsventiler hittar du till exempel i kök och badrum. Dessa måste hållas öppna och rena. Ha som vana att torka av ventilen i badrummet och göra rent filtret i köksfläkten. God ventilation sparar inte bara energi utan bidrar också till bättre hälsa.

1 KOMMENTAR

  1. Bra tips! Men se upp så inte fönster mm blir för tätt, det bli kondens om det inte ”matchar” övriga huset. Ett annat tips är att ta på en extra tröja på vintern, finns ingen anledning att ha så varmt att man kan gå i t-shirt inne året om tycker jag. Den bästa kWh är ju som bekant den som aldrig behöver produceras! 🙂

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here