Det blir allt mer populärt att installera ett bubbelbad hemma. Lite mer vardagslyx och steget närmre ett hemmaspa.  

1. Behöver jag extra stort utrymme i mitt badrum?

Nej, en majoritet av alla bubbelbadkar får plats där ett ordinarie badkar står. Men visst finns det större badkar som tar upp ett halvt ordinarie badrum. Det finns badkar som passar alla badrum, rektangulära kar och det finns hörnbadkar.

2. Vad är egentligen ett bubbelbadkar?

Ett badkar som ger lite mer än ett vanligt bad. Det finns två olika system av bubbelbad: vatten och luftmassage.Vattenmassage består av cirkulerande vatten som masserar kroppen med roterande munstycke. Detta tillsammans med att munstyckena är reglerbara ger en skön massage av kroppen.

Luftmassage kallas också för ”soft massage”. Det sker genom att man får luft från en kompressor, luften sprids i ett antal små munstycken i botten av karet. Effekten blir bubblande och skön.

3. Vad är Jacuzzi för något?

Jacuzzi är företaget som uppfann massagebadkaret 1968. Idag finns det många tillverkare som arbetar under olika varumärken.

4. Behövs det en extra värmare till badvattnet?

Vanligtvis inte, man kan tillsätta lite varmvatten efter behov precis som man gör i ett vanligt badkar. Man kan också köpa in värmare som extra tillbehör, det ger en jämn och skön värme. Har man ett luftmassagesystem inkopplat är värmare mer motiverat.

5. Vad är pneumatisk styrning?

Det innebär att man startar och stänger av funktioner med luftstyrning, vilket är ett enklare system. Vill man ha säkerhetsfunktioner och ett bättre system bör man välja ett elektroniskt styrt kar.

6. Är det några medicinska fördelar med bubbelbadkar?

Ett bubbelbad är roligt och avslappnande. De flesta upplever ett bubbelbad som lugnande och stressbefriande precis som en massage.

7. Vad kostar det att driva ett normalstort bubbelbadkar?

Eftersom man bara cirkulerar vatten så räcker det med en normalpump på 4-6 amp. En sådan drar mellan 0,8 kw-1,2 kw/timma. Det innebär en strömförbrukning från 20-30 öre per timma, med en tariff på 25 öre/kw, vilket kanske är något högt idag.

8. Vad kostar ett bubbelbadkar?

Mellan 10 000- 100 000 kronor.

9. Hur rengör jag bubbelbadkaret?

Använd en mjuk, ej repande, tvättmedel, t. ex diskmedel. Torka rent därefter med en mjuk trasa. I övrigt behandlar man akrylbadet på samma sätt som en plastbåt, om man med tiden skulle råka repa det kan man ”rubba”, ”vaxa” och ”polisha” det. Alla system är oftast självdränerande vilket innebär att alla slangar tömmer sig själva på vatten. Däremot kan det bli hudrester och lite skum kvar från schampo eller liknande i slangarna och dessa kan enklet rengörs efter bad. Några gånger om året innan man tappar ut vattnet tillsätter man ett decinfektionsmedel och kör karet i 5-10 minuter. Därefter tappar man ur karet och det är rent och fräscht.

10. Behövs rörmokare och elektriker för installation?

För samtliga bubbelbad med fast installation i våtutrymmen måste installationen genomföras av en behörig elektriker. Detta för att garantin ska gälla. Vad det gäller VVS arbetet behövs oftast inte detta, det beror bland annat på om man beställt kar med blandare eller ej. Har man inte det ansluter man bara avloppsslangen i golvbrunn.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here