10 anledningar att spara Silica-påsarna

0
3230

Den där lilla påsen du ibland hittar i skorkartongen, i fickan på jackan eller i handväskan när du handlat något nytt kan vara värd att spara. Trots att den uppmanar dig att slänga den.

De heter Silicia-påsar (från det vanligaste varumärket) och innehåller egentligen kiselsyragel. Små runda porösa kulor som har en stor förmåga att suga upp vatten/fukt. Därför ska du spara dessa då de kan komma till användning till vardags.

1De tar bort dålig lukt

Lägg de små påsarna i kartonger, skåp eller förrådet. Eller i en plastpåse tillsammans med illaluktande skor, träningsväskor eller tillsammans med loppisfyndet som luktar illa.

2Fuktskadad mobiltelefon

Ett knep, när du fuktskadar din mobil är att använda ris. Något som faktiskt fungerar ännu bättre är Silica-påsen. PLocka ur SIM_kort och batteriet och lägg telefonen och ett par påsar Silica i en försluten plastpåse och låt verka under minst ett dygn!

3Håller smycken och bestick glänsande

Om du förvarar dina smycken eller bestick ihop med silica-gelpåsar håller de fukten borta och få dina smycken eller bestick att skimra mycket längre. Inget mer svart silver.

4Rädda gamla foton och brev

Med tiden blir gamla foton, brev och andra värdefulla dokument sämre. Oftast då de förvaras i fuktiga vindsförråd. Ett par silicia-påsar håller fukten på avstånd.

5Slipp rost

Ett par påsar silicia i verktygslådan håller rosten borta från verktygen.

6Slipp irriterande imma

Ett par påsar på instrumentbrädan i bilen håller imman till ett minimum. Eller håll imman på kameralinsen borta, lägg ett par påsar i kameraväskan.

7Badväskan

När du åker hem från badet eller resan med blöta badkläder kan det vara bra att ha förberett med silicakulor. De suger upp fukten och hindra de blöta kläderna från att börja lukta illa.

8Vid förvaring av frön

Frön ska förvaras torrt och svalt, så att de inte möglar. Lägg de i en påse eller kartong tillsammans med silicapåsen över vintern, så håller sig fröna fina till nästa säsong.

 

9Torka blommor

Och när vi ändå är inne på blomsterspåret. När du vill torka blommmor kan du påskynda effekten genom att lägga blommorna i en påse ihop med silicia-påsarna. Det gör blommorna mycket finare.

10Slipp fukt i fönster

Om du har äldre, delningsbara fönster kan du ibland få problem med fukt eller kondens mellan glasen. Lägg påsarna mellan glasen så suger de åt sig fukten.

 

”Ladda om” silica-påsen

Påsarna kan bli mättade på fukt, så att de inte längre fugnerar. Stoppa in dem i ugnen i en timma på 38 grader så återladdar de sig själva. När du inte använder påsarna kan du förvara dem i en plastpåsen.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here